چرا دچار باد یا نفخ شکم می شویم؟

چرا دچار ورم و نفخ شكم مي‌شويم؟
گاهي اوقات ممكن است اندازه دور كمر در برخي افراد بدون اضافه وزن افزايش پيدا كند و شكم متورم شود كه اين حالت مي‌تواند دلايل مختلفي داشته باشد.

معمولا پنج دليل شايع باعث ورم و بزرگ شدن شكم مي‌شود كه با آگاهي از آنها مي‌توان تا حد زيادي اين مشكل را برطرف كرد.

به گزارش روزنامه ديلي ميرور، شايع‌ترين عوامل ايجاد ورم و نفخ شكم عبارتند از:

– سندرم روده تحريك‌پذير يا IBS؛ ابتلا به اين عارضه مي‌تواند مدت طولاني موجب ايجاد نفخ و تورم شكمي شود كه درعين حال با علائمي چون درد، يبوست يا اسهال همراه است.
باد شکم
پيتر وورول، استاد طب و گاستروانترولوژي در دانشگاه منچستر در اين باره خاطرنشان كرد: ما تصور مي‌كنيم كه در مبتلايان به اين سندرم، روده‌ها از حساسيت بالاتري برخوردارهستند و بنابراين فرآيندهاي عادي روده موجب بروز اين علائم مي‌شوند. نفخ و تورم شكم يكي از ناخوشايندترين و مختل‌‌ كننده‌ترين عوارض سندرم روده تحريك‌پذير است.

اين سندرم درمان ندارد اما مي‌توان علائم آن را كنترل كرد. به اين ترتيب كاهش مصرف فيبرغلات مي‌تواند 30 تا 40 درصد علائم اين سندرم را در مبتلايان كاهش دهد.

مصرف فرآورده‌هاي پروبيوتيك نيز به كاهش علائم سندرم روده تحريك‌پذير كمك مي‌كند. در برخي موارد شديدتر مي‌توانيد با مراجعه به پزشك عمومي و دريافت داروهاي خاص علائم بيماري را كاهش دهيد.

– نفخ شكمي؛ در برخي موارد تجمع باد در روده‌ها باعث تورم و بزرگي شكم مي‌شود كه در اين وضعيت معمولا علائم ديگري ديده نمي‌شود.

اكثر ما گاهي اوقات دچار نفخ و تجمع باد در روده‌ها مي‌شويم كه 15 بار در روز بروز اين حالت كاملا طبيعي است اما در برخي افراد اين وضعيت ادامه پيدا مي‌كند و به دليل طولاني شدن، آزاردهنده مي‌شود و احساس ناراحتي زياد ايجاد مي‌كند.

در اين شرايط مي‌توانيد با چند تكنيك ساده تا حد زيادي از اين مشكل خلاصي يابيد. براي مثال توصيه مي‌شود مصرف غذاهايي را كه حاوي مقادير زيادي از كربوهيدرات‌هاي هضم‌نشدني هستند، كاهش دهيد.

حبوبات، كلم بروكلي، كلم پيچ و سيب از اين گروه هستند. اين مواد غذايي خيلي به كندي هضم مي‌شوند و مي‌توانند مقادير اندكي گاز سولفور در حين عبور از روده آزاد كنند.
نفخ شکم
همچنين تاكيد مي‌شود كه براي كاهش نفخ شكم غذا را به آرامي بخوريد و خوب بجويد. اگر غذا خوب جويده نشود بخش اعظمي از تجزيه آن در روده‌ها صورت مي‌گيرد و گاز زياد توليد مي‌كند.

– بيماري سلياك؛ اين بيماري مي‌تواند باعث احساس خستگي دائمي، كاهش وزن بي‌دليل و ابتلا به دردهاي شكمي شود. بيماري سلياك ناشي از واكنش شديد به گلوتن است.

گلوتن در گندم، چاودار و جو و تمام مواد غذايي حاوي اين غلات موجود است. در مبتلايان به اين بيماري بدن در مقابل ورود گلوتن يك واكنش خودكار ايمني از خود نشان مي‌دهد و با اين ماده به عنوان بيگانه‌اي برخورد مي‌كند كه بايد به آن حمله كند. اين امر باعث آسيب ديدن سطح روده كوچك مي‌شود و روي فرآيند جذب ريزمغذي‌ها از غذا تاثير سوء مي‌گذارد. در صورت مشاهده اين علائم بايد به پزشك مراجعه كرد.

– تغييرات هورموني؛ در روزهاي پيش از قاعدگي و در ماه‌هاي نخست بارداري، تغييرات هورموني قابل توجهي در بدن بروز مي‌كند كه اين تغييرات نيز به نوبه خود در ايجاد تورم و نفخ شكمي موثر هستند. در اين مواقع ميزان ترشح هورمون پروژسترون افزايش مي‌يابد و اين امر موجب كاهش حركات دودي روده مي‌شود. اين وضعيت منجر به نفخ و احتمالا يبوست مي‌شود.

در اين شرايط مي‌توان با ورزش كردن و 30 دقيقه پياده‌روي در روز تا حد زيادي تورم شكمي را كاهش داد. همچنين نوشيدن مايعات زياد و مصرف مقادير زياد ميوه‌ها، سبزي‌ها و دانه‌هاي سبوس‌دار در پيشگيري از يبوست موثر است.

– سرطان تخمدان؛ اين بيماري نيز مي‌تواند موجب تورم دائمي شكم و بروز مشكلات ديگر نظير احساس سيري دائمي و درد شكمي شود. علائم سرطان تخمدان بسيار گيج‌ كننده است و به همين دليل معمولا در مراحل پيشرفته تشخيص داده مي‌شود كه درمان آن سخت‌تر است.

بنابراين آگاهي از علائم بالقوه آن ضروري است. به گفته پزشكان مهم‌ترين نشانه اين بيماري تورم دائم شكم است كه پيوسته وجود دارد و كم و زياد نمي‌شود و اندازه شكم نيز بزرگ مي‌شود.

ساير علائم درد دائم شكم، دشواري در خوردن و علائم دستگاه ادراري هستند. در اين شرايط بايد بلافاصله به متخصص مراجعه كرد.
منبع: ایسنا

آخرین نوشته های یک فراکاو را در ایمیل تان بخوانید – اینجا کلیک نمایید –

تازه های منتشر شده در یک فراکاو:
[archives limit=15]

یک فراکاو

عاشق روانشناسی و گفتگو درباره اون هستم. در ۱۴ سال گذشته با علاقه در حوزه وب با تمرکز بر روی موضوع روانشناسی فعال بوده و هستم. /// جهان بیمار و رنجور است/// دو روزی را كه بر بالین این بیمار باید زیست/// اگر دردی ز جانش برندارم ناجوانمردی است

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا